De Liberty Sidemount elektronische rebreather van Divesoft, die nu twee jaar op de markt is, is uniek in zijn soort. Zij is onderdeel van het Liberty rebreather platform. De basis voor dat platform zijn de cannister en de “kop” van de rebreather waarin de elektronica zit. De “kop” van deze rebreather is redundant uitgevoerd. Oftewel: alles is dubbel. Twee computers, twee solenoïdes, twee accu’s, vier zuurstofcellen, twee dieptemeters, twee heliumcellen, twee handsets. Daarnaast zit er een buddydisplay op en heeft de rebreather een head-up-display.

Daaromheen kan de duiker zijn of haar rebreather zodanig configureren zodat de rebreather   het beste bij de duiker past en optimaal geschikt is voor haar of zijn type duiken. In de standaarduitvoering wordt de rebreather op de rug gedragen met de longen over de schouders en met een RVS frame. Dan is er de optie om te kiezen voor longen op de rug. Of een “light” of reis-uitvoering, waarbij het gewicht flink afneemt. Of een uitvoering met titanium. Dat maakt het reizen met de Liberty makkelijker en goedkoper. Sinds kort is er ook een “Heavy” uitvoering. Deze is geheel geconfigureerd volgens de DIR/GUE-regels met grote flessen. Je hebt dan eigelijk een dubbelset waar de rebreathertechnologie aan gekoppeld is, zodat je nog langer kunt duiken. De vierde uitvoering is de sidemount uitvoering. Deze is vrij uniek, omdat de rebreather helemaal compleet is, inclusief flesjes. Zo is het mogelijk om de rebreather eenvoudig aan—en los te koppelen van de sidemount BCD of backmount rebreather. Men ook met meerdere sidemounts tegelijk duiken (als bailout). De mogelijkheden zijn hierdoor onbeperkt!

Het duiken met een rebreather in sidemount uitvoering heeft dezelfde voordelen als duiken met sidemount in open circuit. Met daarnaast de voordelen van een rebreather. Als extra voordeel biedt de sidemount rebreather de mogelijkheid te worden ingezet als bailout of dubbele rebreather waardoor duiken die voorheen (door de logistieke en technologische beperkingen) onmogelijk waren, nu binnen handbereik komen. Hiermee is een volgende stap in het exploratieduiken mogelijk.

Maar ook voor een recreatieve duiker biedt een sidemount rebreather nieuwe mogelijkheden: alle voordelen van een rebreather met daarnaast de eenvoud en handelbaarheid van de sidemount. Dat maakt de overgang van open circuit naar rebreather nog makkelijker.

Interesse? Neem contact met ons op.

Pim van der Horst, Divesoft Ambassador, pim@tekdiving.nl

William Remezond, Divesoft Instructor en service technician, mail@divebuddy.nl